Stabilnost elementa zemlje

Pet elemenata su: zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Kod elemenata zemlje riječ je o procesima, zadacima i djelatnostima.

Ovog tjedna pozabavit ćemo se i yinom i yangom te s tzv. pet elemenata koji rezultiraju iz njih.

Prema predaji, na početku svijeta su postojali yin i yang i bili su u harmoniji. Sve je bilo savršeno, ali bez kretanja, bez dubine, bez spoznaje. To stanje su stari Kinezi zvali „staro nebo“. Nakon toga je nastalo „novo nebo“, na način da su se yin i yang razdvojili.

Tako je nastalo i 100-postotno žensko (yin) i 100-postotno muško (yang). Svaki je za sebe bio potpun, ali izoliran od drugoga. Kroz njihovo povremeno susretanje i doticanje nastale su različite kombinacije.

U simbolu je to mješavina odvojenih i cijelih linija, koje obilježavaju prožimanje dijelova yina i yanga. Budući da u simbolu postoje samo tri linije, nije mogla biti pronađena ravnoteža, stoga je poduzet još jedan razvojni korak: proširenje ili ugrađivanje ženskog i muškog dijela u svako ljudsko biće.

Tako su nastala 64 heksagrama poznata iz teorije I Ginga. Ta 64 znaka podijeljena su u osam smjerova i pet elemenata. Na 64 znaka (s kojima se sve postojeće može opisati) i osam smjeraova govorit ćemo u slijedećim tjednima. Pet elemenata su: zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Danas ćemo se baviti elementom zemlje.

Taj element se transportira kroz chi-rijeku. Kod elementa zemlje riječ je o procesima, zadacima i djelatnosima.Slijedi nekoliko primjera:

U pratnerstvu, bilo privatno ili poslovno, treba obratiti pozornost na dorađivanje stabilnosti koje je jako. Stalni rad na povjerenju, razumijevanju sebe i drugih, može se nazvati i „obrađivanjem zemlje“. Primjerice, kad izbije svađa često nam trebaju izrazi kojima ćemo povrijediti drugoga (u ovom slučaju „opeći“). Pri tome smo oboje zajedno „obradili“ toliko „zemlje“, da nas ta „vatra“ ne opeče ozbiljno. Vatra je ograničena zemljom, slično je kao kod roštilja.

U novoj tvtki u razvoju mnogo je toga nejasno i nestabilno (nedostaje zemlje). Ako se tvrtka podupre na način da svi zaposlenici znaju kako i što moraju raditi te ako se posao dobiva jasno i funkcionalno, ta je tvrtka obradila „zemlju“ i biti će stabilna na tržištu.

I kod obitelji je element zemlje važan za stabilnost, ali i u stvaranju pravog doma u kojemu se svi osjećaju dobro i sigurno.


Theme port sponsored by Duplika Hosting.
Home Back To Top